Glasfusing

Glasfusing

(Fusing kommer från engelskans fuse och betyder smälta ihop)

Redan de gamla egyptierna använde sig av tekniken fusing. Ända fram till 1970-talet innebar det stora problem.

Förr sprack glaset ständigt eftersom olikfärgade glas gärna spricker när det svalnar. Det beror på att olika sorters glas expanderar och svalnar olika snabbt.

Ny teknik med kompatibla glas som inte spricker när de smälter samman har gjort det möjligt att skapa fantastiska fat, skålar, smycken, m.m.

Tycker man om glas så ger fusing stora möjligheter att skapa något extra och det blir ett mycket vackert glas. Det är ett magiskt ögonblick varje gång som bränningen är klar och man får öppna ugnen.

Glasfusing, också kallad laminering. är när glasskivor smälts ihop i en särskild ugn. Glas i olika färger kan används tillsammans, glastrådar, kross och glaspulver m.m. kan lägga på eller emellan  glaset som dekor. Det färdiga resultatet är nu en tjock glasskiva. Den läggs i en form, av keramik eller stål och slumpas, formas till önskad design i en ny ugnsbränning.

Det finns två bastekniker: Fullfuse och tackfuse.

Fullfuse innebär att ugnsvärmen ligger mellan 816º C och 840º C och att glaset smälter ihop totalt.

Tackfuse innebär att ugnsvärmen är lägre, omkring 775º C och att glaset ”klistras” ihop i ugnen.

Lite Historik

På Bullseye´s glasfabrik i Portland, Orgegon, USA kombineras utgammal teknik och datoriserad utrustning för att framställa kompatibelt glas (glas som kan smältas samman utan att det spricker).

Den flytande glasmassan läggs på kavlingsbordet och kavlas för hand – en process som innebär att två glasskivor aldrig ser helt lika ut. Glaset finns i olika tjocklekar.

Fusingtekniken utvecklades på Bullseye´s fabrik på 1970-talet och finns nu över hela världen och har blivit allt mer populärt.

Idag har Bullseye det största och mest kompletta programmet av testat kompatibelt glas. För den experimenterande konstnären finns mer än 200 olika färgsättningar i sortimentet som alla kan smälta samman utan fara för sprickor. Nästan samtliga glas finns även med en metallisk yta som är beständig vid fusing- och slumpings­temperaturer.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>